Het wordt tijd dat computergames ons fysiek gaan versterken
Computergames bepalen voor vele kinderen in de westerse wereld het dagelijkse leefpatroon. De game-industrie is booming en gelijktijdig laten onderzoeken zien dat de kinderen steeds dikker worden en meer te kampen hebben met bewegingsachterstanden dan decennia geleden.In de wereld van sportstimulering worden deze twee feiten vaak gekoppeld als oorzaak en gevolg. Er wordt veel geld geïnvesteerd om de kinderen achter de spelcomputer vandaan te krijgen zodat ze weer gaan bewegen. Maar werkt dat wel? Kunnen we kinderen zover krijgen dat ze sporten en bewegen gaan kiezen als alternatief voor computergames? Ik denk het niet. We kiezen uiteindelijk toch graag voor datgene waar we het meeste plezier aan beleven.
Wat volgens mij wel kan werken is dat we populaire computergames kunnen ontwikkelen waarbij sport en bewegen (misschien zelfs wel de fysieke gesteldheid) een centrale rol spelen. De uitdaging is dat deze games (waarbij fysieke inspanning wordt geïntegreerd of beloond) nog leuker zijn om te spelen dan de huidige spellen die liggend op de bank gespeeld kunnen worden.
Enkele ontwikkelingen
Hans Slender schreef in januari 2010 een interessant artikel over ‘augmented reality’. Door computergestuurde animaties toe te voegen aan het realistische beeld dat we gewend zijn zou onze sportbeleving ingrijpend kunnen veranderen. (Augmented reality: Dé nieuwe dimensie in de sport?) Stuk voor stuk geweldige ontwikkelingen die ons, als toeschouwer nog dichter bij de sport kunnen brengen. Maar dragen ze ook bij aan het stimuleren om meer te gaan bewegen?
Het aanbod van bedrijven als Embedded Fitness, Sportgames en Game2move valt meer in het straatje van sportstimulering. Ze organiseren fysieke activiteiten waarbij het gebruik van computertechnologie centraal staat. De mate van activiteit wordt gekoppeld aan een resultaat wat motiverend moet werken om beter je best te doen. Er worden zelfs als complete scholencompetities opgezet rondom spellen als de Dance Dance Revolution. Het nadeel van deze activiteiten is echter dat ze alleen gespeeld kunnen worden wanneer de gehele installatie is opgebouwd. Door dit tijdelijke karakter zie ik deze activiteiten als kleine evenementen die wel stimuleren om op dat moment te bewegen, maar geen structurele bijdrage leveren aan de Nederlandese norm gezond bewegen (NNGB).
Een breder bekend voorbeeld waarbij fysieke beweging wordt toegepast in games is de Nintendo WII Sport. Hiermee kan iedereen op een actieve manier computergames spelen en daarmee bewegen voor de eigen TV. Helaas kan de luie (of moet ik zeggen slimme) gebruiker de controller zo manipuleren dat van fysieke activiteit geen sprake meer is terwijl het spel wel goed wordt gespeeld. Dagelijks een uur met de Nintendo WII spelen betekent dan ook niet dat je daarmee wel voldoet aan de beweegnorm.
Pokemon HeartGold
Een mooi voorbeeld hoe de game-industrie een bijdrage kan leveren aan beweegstimulering is het spel Pokémon HeartGold. Pokémon is wereldwijd enorm populair onder de jeugd. Elke speler van het spel verlangt ernaar de beste Pokémontrainer te worden en alle Pokémon te vangen. Sommige Pokémon kun je niet vangen, maar moet je door middel van training levels laten stijgen, en zo laten evolueren. Het trainen van de Pokemon gebeurt op de computer, maar kan versneld worden door zelf fysiek in beweging te komen. Je neemt jouw Pokémon mee op de Pokewalker. De Pokewalker is een digitale stappenteller die bijhoudt hoeveel jij beweegt. De fysieke beweging wordt omgezet in punten (watts) die in het spel te ruilen zijn voor ervaring. Met deze extra ervaring ben je sneller succesvol in het spel. Een geweldig voorbeeld hoe een populaire game fysieke beweegstimulering integreert in het spel en de spelers beloond naar mate er meer wordt bewogen.
Het is dus niet langer de vraag hoe we de kinderen minder computergames kunnen laten spelen maar hoe we computergames zo kunnen inrichten dat het ook gestimuleerd wordt om fysiek meer te gaan bewegen. De wereld van sportstimulering mag zich niet langer verzetten tegen computergames. Ga de samenwerking aan en help de game-industrie spellen te ontwikkelen die sport en bewegen stimuleren.