IJskriebels

Terwijl thermometers nog temperaturen boven het vriespunt aangeven, is ons koude kikkerlandje al in rep en roer omdat een aantal zogenaamde weermensen het in hun glazen bol heeft en voorspelt dat de aankomende vorstperiode misschien wel sterk genoeg is voor een ELFSTEDENTOCHT!

De dagen na deze voorspelling duikt de temperatuur inderdaad onder het vriespunt. Er staat vrijwel geen wind en in een paar dagen tijd liggen er werkelijk fantastisch mooie zwarte ijsvoertjes. Wanneer de eerste sneeuwaanval op het land het noorden links laat liggen, schiet het ook even door mijn hoofd dat het er wel erg gunstig uit ziet.. zou het al kunnen?

Aangezien wij verstandige jongens zijn en de hulpdiensten liever niet nodig hebben om van het ijs te komen, gaan we vrijdagmiddag 18 januari voor het eerst dit seizoen echt het natuurijs op. Een veilige start op een uitloper van het Letterberter diep, even ten oosten van Groningen. Genieten van gitzwarte ijsplaten op een rondje van zo’n 1500 meter.

Zaterdagochtend. De grotere meren zoals het Leekstermeer, Zuidlaardermeer, Paterswoldsemeer of het Schildmeer durven we nog niet aan. Op Schaatsforum.nl melden zich wel waaghalzen die hier al wel de eerste rondjes hebben gereden, maar wij kiezen voor de Jan Durks Polder in Eernewoude (de Alde Feanen). De verwachting dat wij hier een van de weinigen zouden zijn, bleek onterecht. Enkele honderden hardrijders hadden het zelfde plan opgevat… Het geheel leverde leuke beelden op.

Camerawerk van oa @jessepaints en editing by @tomnauta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *