Hardlopers en wandelaars, hoe heurt het eigenlijk?

Hardlopers en wandelaars, hoe heurt het eigenlijk? Loop jij links of rechts op het fietspad?

Als ik een rondje ga hardlopen doe ik dat altijd aan de linkerkant van het fietspad. Het is mij zo geleerd omdat je dan tegemoetkomende auto’s en fietsers ziet aankomen en hierop kunt anticiperen. Maar die vlieger gaat niet op nu veel mensen ook gewoon aan de rechterkant lopen.

Een voorbeeld:
Omdat een jong stel met kinderwagen vanmiddag rechts op het fietspad liep moest ik uitwijken en zag ik een achterop komende fietser niet aankomen. Gelukkig een onschuldige touché; klein valpartijtje, geen verwondingen, maar wel geschrokken mensen.

Ik legde hen uit waarom het volgens mij veiliger is om aan de linker kant van het fietspad te lopen. De fietser, die het gras nog uit zijn handvatten stond te pulken, was het met mij eens. Het jonge stel dacht hier duidelijk anders over en vervolge gepikeerd hun weg… aan de rechterkant van het fietspad.

Tijdens het vervolg van mijn looprondje moest ik nog meerdere malen uitwijken voor wandelaars en hardlopers die mij tegemoet kwamen aan de linker kant van de weg. Maar hoe hoort het nu eigenlijk? Wat doe jij als je een rondje gaat lopen? Loop je dan links of rechts van het fietspad? Heb jij het zelfde geleerd als ik of raad me mij juist aan om ook aan de rechterkant te gaan lopen?

Een gedachte over “Hardlopers en wandelaars, hoe heurt het eigenlijk?

 • 12 maart, 2016 om 16:31
  Permalink

  Ben jij bij geboorte op je achterhoofd gevallen ofzo?

  Het is mij nu alwéér overkomen, voor zeker de 100e keer in 2016 al sinds mensen besloten op 1 januari weer te gaan hardlopen.
  Voorbeeld: Ze lopen aan de verkeerde kant, zoals jij beschrijft, en er komen van 2 kanten verkeer aan. Hardloper ziet wat er op hem af komt, maar heeft natuurlijk oogkleppen op en denkt dat het fietspad van hem of haar is en kijkt niet op of om. Vervolgens fiets ik, achter hem op de goeie kant van de weg waar de hardloper had moeten lopen, op mijn dooie gemakkie door en zie ik het gehele ongeluk al gebeuren.
  En jaaa hoor. Hardloper denkt alleen te zijn op de wereld, kijkt niet om en ziet mij dus, schat de situatie volledig verkeerd in en de fietsers die om de hardloper heen moeten alsof hij een komeet is die niet uit zijn baan kan wijken en komen tegelijkertijd mij tegen. Fietspad is echter te smal en IK moet uitwijken in het gras, omdat er anders een botsing ontstaat.

  Goed geregeld. Kan er zo nog minstens 99 voorbeelden uit rammen hoor. Maar als jij per sé wilt hardlopen aan de verkeerde kant. Kijk dan ook om je schouder elke keer dat je iemand aan ziet komen en schat de situatie dusdanig in dat JIJ degene bent die zich aan moet passen en niet de fietser, scooters en ander verkeer wat zijn plaats vind op dat fietspad.
  Jij moet als hardloper het gras of desnoods de sloot in en niet het andere verkeer. En nog verschrikkelijker: Als er een voetpad is. LOOP OP HET VOETPAD. #Hardloperszijnhetprobleem

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *