Hardlopers en wandelaars, hoe heurt het eigenlijk?

Hardlopers en wandelaars, hoe heurt het eigenlijk? Loop jij links of rechts op het fietspad?

Als ik een rondje ga hardlopen doe ik dat altijd aan de linkerkant van het fietspad. Het is mij zo geleerd omdat je dan tegemoetkomende auto’s en fietsers ziet aankomen en hierop kunt anticiperen. Maar die vlieger gaat niet op nu veel mensen ook gewoon aan de rechterkant lopen.

Een voorbeeld:
Omdat een jong stel met kinderwagen vanmiddag rechts op het fietspad liep moest ik uitwijken en zag ik een achterop komende fietser niet aankomen. Gelukkig een onschuldige touché; klein valpartijtje, geen verwondingen, maar wel geschrokken mensen.

Ik legde hen uit waarom het volgens mij veiliger is om aan de linker kant van het fietspad te lopen. De fietser, die het gras nog uit zijn handvatten stond te pulken, was het met mij eens. Het jonge stel dacht hier duidelijk anders over en vervolge gepikeerd hun weg… aan de rechterkant van het fietspad.

Tijdens het vervolg van mijn looprondje moest ik nog meerdere malen uitwijken voor wandelaars en hardlopers die mij tegemoet kwamen aan de linker kant van de weg. Maar hoe hoort het nu eigenlijk? Wat doe jij als je een rondje gaat lopen? Loop je dan links of rechts van het fietspad? Heb jij het zelfde geleerd als ik of raad me mij juist aan om ook aan de rechterkant te gaan lopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *